Wednesday, 12 October 2016

Kaedah menentukan ukuran ketiak (pola)

Assalamualaikum.. ya Allah.. dah bersawang dah pondok saya nih.. punya lah lama tak mengupdate blog kan.. nampak sangat.. hehe.. Ada yang rindu tak dengan saya.. tak rindu pun tak pa.. asalkan dapat manfaatkan apa yang saya bakal tuliskan ni pun, dah Alhamdulillah.. kita sama-sama share apa yang kita ada..

Kebanyakan orang terutamanya pada tukang jahit amatur ataupun budak baru nak belajar menjahit, mengalami masalah semasa mempola di bahagian ketiak.. takut-takut lubang ketiak terbesar atau pun terkecil.. hasil mentelaah beberapa buku dan juga sumber internet, berikut adalah beberapa kaedah yang rata-rata tukang jahit otai dan senior gunakan semasa mempola..

1) Ukuran di tetapkan dengan mengambil ukuran keliling ketiak dengan pita pengukur (point meet point)

    * Ukur lilit ketat (ngam) /2+0.75"@1"
    * Ukuran di ambil loose

2) Ukuran di tetapkan dengan meletakkan tangan pada sudut 45 darjah dan letakkan tapak tangan diantara
     tangan dan dada..kemudian letakkan pita pengukur di bahu dan mula mengukur  
     setakat paras tapak tangan


3) Ketetapan ukuran untuk ketiak boleh ditentukan dengan ukuran bahu..
   
    *Ukuran bahu/2

4) Ukuran ketiak juga boleh ditetapkan dengan mengambil kira ukuran dada..

    *Ukuran dada/2-1"

Semoga coretan saya kali ini dapat memberikan anda keyakinan untuk terus mempola.. dan tidak terhad kepada 1 kaedah sahaja.. tak salah pun kita mencuba kan..  sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang berusaha untuk jadi yang terbaik... Insya Allah..

Nanti sampai kita bertemu semula yer..

Zarinah Saat
018-2204 258 (Whatsup only)





2 comments:

Hamidah Burham said...

Terima kasih atas perkongsiannya.��

zarinah saat said...

sama-sama puan hamidah burham..