Monday, 21 March 2016

Cinta si DokohSalam berjumpa lagi di entri kali ni.. sorry semua.. masa membataskan waktu saya berblogging.. hanya sempat update facebook dan juga page..

Kesempatan kali ni, saya nak bercerita tentang dokoh.. dokoh tu apa ek? ek? ek? ni orang Johor nih..

Dokoh (do.koh) itu didalam kamus KBBI cetakan edisi Indonesianya bermaksud.. hiasan kalung seperti lempeng.. diperbuat daripada emas yang dileperkan.. setiap corak pada dokoh ni mempunyai maksud yang tersendiri.. seringnya dipakai oleh pengantin sebagai salah satu hiasan ditubuh..

Pada zaman sekarang, dokoh ini bukan sahaja didalam bentuk sebuah kalung atau pun rantai, malah telah dipelbagaikan dan di komersialkan menjadi satu trend dalam berfesyen.. Dokoh kini banyak dilihat pada selendang/shawl, baju-baju dan juga perhiasan lain seperti krongsang dan subang..

Dalam menerajui arus kemodenan dalam berfesyen dan membataskan waktu semasa, dokoh ini telah di cipta dengan cara yang lebih mudah dan murah.. hanya dengan cara menggosok kan (iron on) dokoh tersebut di mana sahaja kita mahukan.. kepingan dokoh tersebut telah dibentuk dan dilengkapkan dengan gam.. apa yang perlu kita buat, hanya gosok, gosok dan gosok.. tak perlu nak menjahit bagai.. dan hasilnya.. memang ohsem..

Dokoh mudah didapati di kedai-kedai alatan jahitan.. kedai-kedai online.. yang membezakan adalah harga.. Harga pula bergantung kepada saiz dan jenis...

So, dah tau kan apa itu dokoh? Agak-agak boleh jatuh cinta tak?..

(Sumber google)

Zarinah Saat
018-2204 258

Ini adalah contoh dokoh yang ditampal dengan kaedah menggosok (iron on) (Gambar peribadi)
Add Ini contoh dokoh berantai.. hiasan asal sebagai rantai.. ada juga sebagai kerongsang..(Gambar Google)  

Ini contoh dokoh yang di jahit terus pada pakaian (Gambar peribadi) 

     


No comments: